dinsdag 8 juli 2014

De smid en de kleermaker

Een verhaal in de viering ter afsluiting van het schooljaar

Met kinderen en leerkrachten van de Jan van Schengenschool in Heinkenszand

Lang geleden woonden er in een dorp hier ver vandaan een smid en een kleermaker.
De smid was een grote sterke man, met wie je maar liever geen ruzie wilde krijgen. De mensen in het dorp waren een beetje bang van hem, want hij had nogal een kort lontje. Maar ja, af en toe moest je toch naar de smid, omdat de scharen van je ploeg hersteld moesten worden.

De kleermaker was een smal, tenger mannetje, vriendelijk en behulpzaam. De mensen uit het dorp lieten graag hun kleren bij hem maken of repareren. En ook al was de kleermaker klein van stuk, hij was niet bang uitgevallen.

Op een dag kwamen de smid en de kleermaker elkaar tegen op het dorpsplein. 'Ga eens aan de kant,' bulderde de smid tegen de kleermaker, 'want ik heb enorme haast.'

'Maak je niet zo druk,' zei de kleermaker. 'Jij denkt zeker dat je alles maar mag en alles kunt.'

'Ik ben de sterkste man van het dorp,' zei de smid, 'en ik zal alles optillen wat je mij maar aanwijst. Als er iets is, wat ik niet kan optillen, dan trakteer ik het hele dorp op een beker wijn in de herberg. Maar als ik het wel kan optillen, dan trakteer jij. Je mag drie dingen aanwijzen.'

'Goed,' zei de kleermaker. 'Til dan maar eens die ton met water op.' De ton woog zeker vijftig kilo. Het kostte de smid weinig moeite om de ton op te tillen.

'Til nu eens deze kar op,' zei de kleermaker. De kar woog zeker honderd kilo. Ook de kar tilde de smid zomaar even op.

'Dan wil ik nu dat je deze naald optilt, 'zei de kleermaker. Hij haalde een kleine naald uit de zoom van zijn mouw en liet die op het dorpsplein vallen. De naald kwam precies tussen de straatstenen terecht. Met zijn dikke vingers probeerde de smid om de naald tussen de stenen uit te krijgen. Maar hoe hij ook probeerde, het lukte hem niet. Zijn vingers kregen de naald niet te pakken.

Een beetje beschaamd moest de smid later op die dag alle dorpsbewoners een beker wijn aanbieden in de herberg. En de kleine kleermaker kreeg vele complimenten van de dorpsbewoners, dat hij de smid een lesje had geleerd.

En zo kunnen wij leren, hoe een klein iemand soms toch een grote betekenis kan hebben voor de mensen in zijn of haar omgeving. En dat is precies wat ook Jezus ons wil zeggen. Hij leerde ons wat het betekent als al de kleine dingen die wij op school voor elkaar doen, mooie takken zijn aan de boom van het Gods Rijk. Zo zijn ook al de mooie dingen die wij in de vakantie voor elkaar zullen doen: takken aan de boom van het Rijk van God.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten